Kalfjes in kalfmesterij megastal

Ik zie zoveel dierenleed en er is geen moment dat het me niet diep raakt.

 

De zuivelindustrie is een aaneenschakeling van dierenleed. Op de video zie je kalfjes van amper 14 dagen oud. In deze stal (vleeskalfhouderij) zitten 3000 kalfjes. Bij de geboorte (op een melkveebedrijf) worden de kalfjes direct bij hun moeder weggehaald en in een éénlingbox (iglo) gezet, zie foto hierboven. Dit zijn hokken waar het kalfje niet in kan bewegen, het alleen kan staan en liggen. Het heeft ook geen contact met andere kalfjes. Dit is een ernstige aantasting van het welzijn van het kalfje. Kalfjes willen niets liever dan bij hun moeder zijn en spelen met andere kalfjes.

 

Als de kalfjes 14 dagen oud zijn worden ze door de melkveehouder aan een veehandelaar verkocht en naar een (export)verzamelplaatst gebracht.

 

Vanuit de verzamelplaatst gaan de kalfjes weer op transport en worden naar een vleeskalfhouderij gebracht, dat kan in Nederland maar ook naar het buitenland zijn. Deze transporten zijn zeer stressvol voor de dieren. Hier aangekomen worden de kalfjes opgesloten in potdichte stallen. Ook in deze stallen kunnen ze nauwelijks bewegen want ze worden in kleine stalen ligboxen gezet. De vloeren zijn hard en glad. Ze staan boven hun eigen poep en pis. Het welzijn van de kalfjes wordt ernstig aangetast en veel kalfjes worden ziek. 150.000 Kalfjes overlijden zelfs als ze jonger zijn dan 14 dagen op het melkveebedrijf waar ze zijn geboren en nog eens 50.000 overlijden in de stallen van de vleeskalfhouderij, totaal overlijden er 200.000 kalfjes per jaar in stallen.

Als ze 8 weken oud zijn is groepshuisvesting verplicht, hoe dit er uit ziet kun je zien op de video die binnenkort op deze site te zien is. Binnen 6-10 maanden worden ze weer getransporteerd (in NL en ook naar het buitenland) om geslacht te worden.

 

De meeste kalfjes worden onverdoofd of halal geslacht.

 

Omdat ik al dit leed met eigen ogen heb gezien kan ik alleen maar concluderen dat deze kalfjes (baby’s) nooit geboren hadden mogen worden. Niemand hoeft zuivelproducten te eten, er zijn genoeg plantaardige alternatieven, maar door de misleidende reclame weten consumenten niet aan welk leed ze mee werken. Ik pleit daarom dat er een verbod komt op misleidende reclame. Er is geen enkele denkbare reden die het leed dat deze kalfjes wordt aangedaan rechtvaardigt.